Popis:
Olomoucké tvarôžky sú zrejúci syr vyrobený z odstredeného (odtučneného) mlieka. Majú jedinečnú pikantnú chuť, typickú vôňu, povrch so zlatožltým mazom a súdržnú polomäkkú až mäkkú konzistenciu s viditeľne svetlejším jadrom. Ich tvar má spravidla podobu kotúčikov, krúžkov, tyčiniek či nepravidelných kúskov. Olomoucké tvarôžky patria k stolovým syrom. Majú charakteristickú a nezameniteľnú chuť i vôňu spôsobenú (proteolytickým) rozkladom bielkoviny syra počas zrenia. Vďaka svojej nutričnej hodnote – nízkej energetickej hodnote (čiže nízkemu obsahu tuku) – a obsahu plnohodnotných bielkovín a vápnika, sa olomoucké tvarôžky radia na prvé miesto medzi syrmi.
Zloženie:
Tvaroh
Jedlá soľ najviac 5,5%
Regulátory kyslosti E 500, E 170
Mliekarské kultúry
Sušina najmenej 34%, tuk najviac 1%
Jedlá soľ najviac 5,5%
Regulátory kyslosti E 500, E 170
Mliekarské kultúry
Sušina najmenej 34%, tuk najviac 1%
Alergény: